Zima in varčevanje z energijo

Zima in varčevanje z energijo
OBJAVLJENO
4. novembra 2016, v kategoriji
Nasveti za boljše bivanje

Z majhnimi ukrepi do velikega prihranka!

Hladni dnevi s seboj prinesejo večje stroške porabe energije. Za vas smo pripravili nekaj pravih nasvetov za energijsko učinkovito ogrevanje stanovanjskih prostorov, z upoštevanjem katerih boste lahko prihranili nekaj denarja v družinskem proračunu.

Narava nam je v zadnjih nekaj dneh pokazala, da prihajajo vse bolj hladni zimski dnevi. Nastopil je čas, ko se soočamo z novo ogrevalno sezono. Za čimbolj učinkovito porabo te toplote smo za vas v nadaljevanju pripravili nekaj varčevalnih nasvetov, ki se jih velja držati.

Nasvet #1: Nastavite optimalno temperaturo po prostorih- ne pregrevajte prostorov;

Nasvet #2: V času, ko so okna odprta, s termostatskim ventilom prekinite ogrevanje. Po 10 minutah okna zaprite;

Nasvet #3: Preprečite neželeno zračenje stanovanja;

Nasvet #4:Sprostite prostor pred radiatorji;

Nasvet #5: Izognite se toplotnim mostovom;

Nasvet #6: Izberite kakovostne toplotne ventile;

Nasvet #7: Redno pregledujte in vzdržujte ogrevalne sisteme;

Nasvet #8: Uporabljajte dodatne električne grelnike samo v nujnih primerih;

Nasvet #9: Ponoči vedno poskrbite, da so rolete, žaluzije spuščene!

Sobna temperatura dnevnega prostora naj bo vselej čim bliže 20°C. Vsaka stopi nja manj prihrani kar 6 % energije, potrebne za ogrevanje. Prostori, v katerih se zadržujete manj časa, so lahko še kakšno stopinjo hladnejši. V prostorih, kjer gospodinjske naprave (hladilnik, štedilnik, pomivalni stroj) z delovanjem same po sebi ogrevajo prostor, naj bo temperatura okoli 18°C, v spalnici pa je lahko temperatura še kakšno stopinjo nižja. 

Ogrevajte prostore le takrat, ko jih resnično potrebujete. V kolikor boste dva dni odsotni od doma, ogrevajte stanovanje na 15°C, če pa boste odsotni dalj časa, bo zadostovalo že 12 °C. Termostatski ventil lahko v primeru daljše odsotnosti od doma nastavite na pozicijo varovanja pred zmrzaljo.

Ob hladnih nočeh se skozi okna izgubi veliko toplote. Z zaprtimi roletami oz. žaluzijami zmanjšamo toplotne izgube za več kot 20 %, z zagrnitvijo zaves pa bodo toplotne izgube manjše še za dodatnih 10.

Več o roletah ali zunanjih žaluzijah si lahko preberete na spletni strani ROLTEK

Komentarji