Kako naj dosežem optimalno upravljanje rolet?

Kako naj dosežem optimalno upravljanje rolet?
OBJAVLJENO
13. junija 2014, v kategoriji
Nasveti za elektro upravljanje

Ljudje vedno bolj stremimo k temu, da si vsako opravilo čimbolj poenostavimo. Ta trend opažamo tudi pri roletah, saj se vedno več ljudi odloča za motorno upravljanje. Predstavljajte si, da imate hišo, ki ima 20 oken, vi pa morate vsako jutro iti od okna do okna in ročno dvigniti vsako roleto, nato pa postopek vsak večer ponoviti s spuščanjem. Tako početje je zamudno in popolnoma nepotrebno, saj lahko z nekaj avtomatizacije dosežete optimalno samodejno upravljanje rolet.

Upravljanje s stenskim stikalom
Upravljanje rolet je lahko tako enostavno kot prižiganje luči v prostoru. Ko želimo prostor osvetliti pritisnemo na stikalo za prižiganje luči. Enako je lahko z roletami, dvignete ali spustite jih s preprostim pritiskom na stikalo. Stikalo za motorni pogon rolet je lahko povezano žično ali daljinsko. Žično povezovanje zahteva malo večji poseg v stene, zato ga svetujemo bolj pri novogradnjah. Rešitev z daljinskim stikalom je veliko bolj čista, priskrbeti moramo samo dovod elektrike do motorja, motor pa se potem s stikalom povezuje na daljavo.

Z enim stenskim stikalom lahko upravljamo eno ali več rolet. Maksimalno število pa je v bistvu neomejeno. V teoriji bi lahko z enim stikalom upravljali celo hišo, vendar praviloma to ni najbolj praktično.

S stenskim stikalom lahko istočasno upravljamo eno ali več rolet.

Daljinec nudi še večje udobje
Predstavljajte si, da počivate na fotelju in berete revijo, ko vam v oči posveti sonce. Namesto, da bi vstali iz fotelja in se sprehodili do okna enostavno pritisnete tipko na daljincu in roleta se spusti do željenega položaja. Tako udobje vam prinese daljinsko motorno upravljanje. Daljince in okna lahko poljubno kombinirate in zato lahko z enim daljincem upravljate celo hišo ali posamezno okno. V vsakem prostoru imate lahko drug daljinec ali pa ponekod daljince in drugje stikala.

Daljinec z uro omogoča nastavitev avtomatskega upravljanja

Ko se rolete upravljajo kar same

Če govorimo o pravem optimalnem upravljanju, je to upravljanje, s katerim nimamo nobenega dela. Stikala in daljinci s časovno uro nam z različnimi funkcijami omogočajo prav to. Poleg ročne nastavitve ure ob kateri se vsak dan rolete dvignejo in spustijo, so zanimive tudi druge funkcije, npr. Astro funkcija, ki ima vprogramirane čase sončnega vhoda in zahoda glede na zemljepisno dolžino in širino. Z vklopom te funkcije tekom leta ne rabimo spreminjati ure za pomikanje rolet.

Poleg udobja tudi večja varnost

Motorno upravljanje ni samo izjemno udobno, omogoča nam tudi večja varnost pred vlomlci. K temu pripomore sam motor, ki preprečuje dvig lamelnega plašča in s tem prehod skozi okno. Varljiva za potencialne vlomilce je tudi posebna funkcija »Počitnice«, ki jo imajo nekateri daljinci in stikala z uro. Ta je namreč sprogramirana tako, da se rolete dvigajo in spuščajo ob naključnem času. S tem dajejo občutek, da je vedno nekdo doma, vi pa medtem brezskrbno uživate na dopustu.

Komentarji