Kdaj izbrati predokenske in kdaj nadokenske roletne sisteme?

Kdaj izbrati predokenske in kdaj nadokenske roletne sisteme?
OBJAVLJENO
12. februarja 2015, v kategoriji
Nasveti za novogradnje in sanacije

Za vrsto senčil se je najbolje odločati že v fazi načrtovanja. Takrat imamo odprte vse možnosti in si res lahko izberemo idealno senčilo za svoje potrebe. Ko se odločamo za sistem rolet je najpogostejše vprašanje ali naj se odločimo za predokenske ali nadokenske rolete. V tem članku si lahko preberete katere so boljša izbira in na kaj morate biti pozorni.

Pri novogradnjah so odprte vse možnosti
Pri novogradnjah se ljudje najpogosteje odločijo za nadokenske rolete. S tem pridobijo večjo okensko polico na notranji strani in boljšo izolacijo. Prepriprava zoba v prekladi ni potrebna, saj se roleta vgradi v odprtino skupaj z oknom. Nad oknom je za potrebo roletne omarice potrebnih 18 do 30 cm prostora (odvisno od velikosti okna in tipa rolete). Nadokenski roletni sistemi imajo praviloma servisni pokrov na notranji strani prostora, izjema je sistem PURO.XR. Če vas motijo vidne škatle znotraj prostora, vam svetujemo, da izberete sistem KARO ali RA.3. Ta dva sistema omogočata, da se omarico iz notranje strani zazida, saj imata servisni pokrov na spodnji strani. Kadar želimo poleg senčila tudi zaščito pred insekti, lahko izbiramo med sistemoma KARO in PURO.XR. Oba sistema omogočata takojšnjo ali naknadno vgradnjo integriranega komarnika.

Pri nadokenskih roletah omarica iz zunanje strani ni vidna

Druga možnost pri novogradnjah so podometne predokenske rolete. Ta omarica se vgradi po montaži oken in pred izdelavo fasade v predpripravljen v zob v prekladi. Omarico nato skrijemo z izolacijo pri izdelavi fasade. Pri izbiri podometnih rolet je večja zunanja okenska polica, servisni pokrov pa je na zunanji strani. Podometne predokenske rolete so na voljo v izvedbi, ki ne omogoča vgradnje komarnikov in v izvedbi, ki jih omogoča. Omarica, ki ne omogoča komarnika je globoka 14 do 18,5 cm (odvisno od višine okna), omarica, ki ga omogoča pa je globja za 2 cm.

Predokenske omarice, ki omogočajo vgradnjo komarnika so 2 cm globje

Za dokončane objekte so na voljo vidne omarice

Kadar imamo že dokončan objekt, so nam na voljo samo predokenske rolete z vidno omarico. Na voljo so tri oblike omarice – petkotna, kvadratna in polkrožna. Izbira oblike je stvar okusa, saj so funkcionalno vse tri omarice enake. Vse imajo izvedbo, ki omogoča vgradnjo integriranega komarnika ali ne in servisni pokrov na zunanji strani.

Za predokenske rolete se lahko odločimo kadarkoli

Kaj pa pri prenovi objekta?

Kadar obnavljate objekt so možnosti za izbiro tipa rolet odvisne predvsem od obsega prenove in dejstva, če ste že predhodno imeli rolete nad oknom. Pri menjavi oken, kjer so že bile rolete nad oknom, le-te enostavno nadomestimo z nadokenskimi roletami. Če bomo poleg oken obnavljali tudi fasado so na voljo tudi predokenske podometne rolete. V kolikor pa rolet predhodno nismo imeli, so na voljo predokenske vidne rolete ali pa opravimo poseg v steno in iz notranje strani povečamo odprito nad oknom ter v njo vgradimo nadokensko omarico.

Zakaj izbrati nadokenske rolete?

  • Ker nudijo boljšo izolativnost.
  • Ker pridobimo večjo notranjo okensko polico.
  • Ker je omarica skrita v zidu in ne potrebuje čiščenja.
  • Ker je montaža enostavna skupaj z oknom.
  • Ker ni potrebna predpriprava in izolacija zoba v prekladi.

Zakaj izbrati predokenske rolete?

  • Ker s pravo barvo in obliko omaric polepšamo svoj dom.
  • Ker jih lahko vgradimo kadarkoli, tudi če niso bile predvidene.
  • Ker izgubimo manj svetle odprtine okna.
  • Ker pri planiranju predokenskih rolet v fazi gradnje pridobimo večjo okensko polico zunaj.
  • Ker je servisiranje vedno iz zunanje strani.

Ne glede na to ali gradite, obnavljate ali naknadno vgrajujete objekt vam priporočamo, da se pred končno odločitvijo posvetujete z izkušenimi strokovnjaki podjetja Roltek. Za več informacij o posameznih roletnih sistemih lahko obiščete stran www.roltek.si.

Komentarji