Nasveti pri izbiri senčil

Nasveti pri izbiri senčil
OBJAVLJENO
19. septembra 2016, v kategoriji
Nasveti za novogradnje in sanacije

Pri načrtovanju gradnje se vsak slej ko prej sreča z vprašanjem glede izbire senčil. Potrebno je predvideti vrsto in izvedbo senčila, da se lahko že v samem začetku gradnje objekt ustrezno pripravi. Kako v poplavi podatkov izluščiti tiste, ki so najbolj pomembni pri odločitvi?

1. Kakšen tip senčila naj izberem?

Glavna, najpomembnejša odločitev pri nakupu senčil je izbira tipa senčila. Pri tem je najbolj pomembno vprašanje, kaj s senčilom želimo pridobiti.

Senčila iz blaga se na dolgi rok ne obnesejo najbolje, saj se blago umaže, obledi in tudi sicer nudi dosti slabšo zaščito v primerjavi s senčili npr. aluminija. Kadar želimo popolno zatemnitev, so najboljša izbira rolete. Še posebej so primerne za spalnice.

S pomočjo svetlobnih luknjic omogočajo tudi delno zatemnitev prostora. Zunanje žaluzije omogočajo nastavljiv kot vpada svetlobe in so zato zelo priljubljene v pisarnah in dnevnih sobah. Oba tipa senčil omogočata odlično zaščito pred poletno vročino in vgradnjo pod fasado ali na okno. Razlika v funkcionalnosti se pokaže pozimi, ko rolete omogočajo dodatno izolacijo okenskih stekel, zunanje žaluzije pa ne. Zaradi te dodatne lastnosti so rolete še vedno najboljše senčilo na tržišču. Če se v fazi načrtovanja gradnje ne morete dokončno odločiti za sistem senčenja, lahko izberete omarice PURO.XR, v katere je možno vgraditi roleto ali zunanjo žaluzijo.

 

2. Za kakšen način upravljanja naj se odločim?

Upravljanje je lahko ročno ali motorno. Poznamo ročno upravljanje na trak in ročno upravljanje z monokomandno  ročico. Vgradimo ga lahko pri vseh klasičnih oknih, ki niso zelo velikih dimenzij, kot so npr. panoramske stene. V primeru panoramkse stene je senčilo pretežko za ročno upravljanje, zato vgradimo  motorni pogon. Seveda je  motorno upravljanje veliko bolj udobno od ročnega, sploh če se odločimo za daljinsko upravljanje. Na voljo je tudi posebna daljinska ura, ki rolete samodejno dvigne in spusti ob nastavljenem času. To je še posebej priročno pozimi, ko so dnevi kratki in nam pravočasno spuščena roleta nudi dodatno toplotno izolacijo. Poleg tega ima roleta z motornim pogonom večjo trajnost, saj je navijanje vedno enakomerno, odpade pa tudi menjava traku . Če niste prepričani ali bi se odločili za ročno ali motorno upravljanje, se lahko odločite tudi za nakup rolet s predpripravo. Take rolete se kasneje z manjšim posegom enostavno predela na motorni pogon. 

Za več informacij o možnostih rešitev za vaš dom smo vam na voljo na telefonski številki 01/724 00 00.

Komentarji