Nekaj nasvetov kako dodatno privarčevati pri ogrevanju in ohlajevanju!

Nekaj nasvetov kako dodatno privarčevati pri ogrevanju in ohlajevanju!
OBJAVLJENO
2. oktobra 2014, v kategoriji
Nasveti za novogradnje in sanacije

Živimo v času tehnološkega napredka v želji po čim večjem zaslužku. Nikar pa ne pozabimo na ekološko ozaveščenost. S svojim življenjskim stilom, spremembami navad, racionalno rabo energije in premišljenim nakupom, lahko tudi sami veliko pripomoremo k manjšemu obremenjevanju okolja. In seveda tudi pri svoji denarnici. Kako to dosežemo si lahko preberete v nadaljevanju.

Ste vedeli, da večino toplote pozimi izgubite skozi neizolirane okenske površine? Ta problem lahko rešite tako, da na okna vgradite rolete, ki nudijo dodatno izolacijo. S spuščenimi roletami lahko zmanjšate toplote izgube za do 30 % in tako privarčujete pri stroških ogrevanja. Raziskava, ki smo jo opravili v nemškem institutu IFT Rosenheim je pokazala, da se lahko U vrednost toplotne energije ob uporabi rolet ROLTEK zmanjša celo za 0,2 W/m2K. (Izsledke te raziskave si lahko preberete tukaj.)

Glede na to, da pozimi porabimo kar do 77% energije za ogrevanje prostorov in da se energenti neprestano dražijo, je prihranek lahko res velik.

 

Ko nas skozi steklene površine greje pomladno sonce, je v prostorih zelo prijetno, a kmalu bo sonce pridobilo na moči in postalo bo prevroče. Rolete vam poleti lahko pomagajo pri zagotavljanju ugodne klime v vašem prostoru. Z roletami boste zaustavili do 80% vročine, ki  bi sicer segrevala vaš prostor in s tem privarčevali na stroških hlajenja s klimatskimi napravami.

Če pred stekleno površino ni zunanjega senčila, nastane ob sončnem sevanju efekt tople grede, ki zelo segreva prostor do višjih temperatur, kot so primerne za normalno bivanje. Pametno je razmišljati vnaprej in se pravočasno odločiti za zaščito z roletami. Lahko se odlote tudi za zunanje žaluzije, ki vas bodo poleti dobro ščitile pred vročino, ampak pametno je misliti tudi na zimo, ko pa žaluzije nimajo nobene izolativne vrednosti.

Pravilna uporaba zunanjih senčil
V zimskem času je zelo priporočljivo, da se roleto ponoči pusti zaprto, podnevi pa odprto. Med steklom in roletnim plaščem tako ponoči nastane dodatna plast zraka, ki deluje kot izolator. Pri zunanjih žaluzijah to ni mogoče in zato so le-te veliko manj primerne za energetsko učinkovito gradnjo.

V poletnem času pa se priporoča, da je roleta čez dan dvignjena približno 15 cm, da pride do izmenjave zraka med roleto in steklom. Tako preprečimo kopičenje vročega zraka in odvajamo vročino stran od stekla.

Pozimi roleto spustimo do konca, s tem se ustvari izolativna plast zraka med roleto in oknom.

Poleti dosežemo najboljši učinek, če roleto spustimo do cca. 15 cm nad okensko polico.

Treba je razmišljati dolgoročno

Pri izbiri senčil je potrebno razmišljati, da bomo z njimi lahko dolgoročno privarčevali. Senčila kupujemo na dolgi rok in začetna investicija v rolete se nam sigurno hitro povrne in nekajkratno poplača.

Za prihranek je potrebno paziti tudi na pravilno vgradnjo stavbnega pohištva, saj morajo biti toplotni mostovi in z njimi toplotne izgube minimalni. Za pravilno vgradnjo si oglejte naše Nasvete za novogradnje in sanacije.

Naravno ohlajanje prostora z odprtim oknom

Če vam vgradna situacija to dopušča, vam priporočamo vgradnjo senčila z integriranim komarnikom, najbolje rolete. V poletnem času se fasada objekta segreva dokler je obsijana s sončno energijo. Toplota, ki jo fasada prevzame pa z nekaj urnim zamikom preide v notranjost prostorov. V nočnem času si želimo hladnejših prostorov, ki pa jih je poleti potrebno ohlajevati s klimatskimi napravami, če si ne želimo v prostorih komarjev in drugih insektov. V primeru, da imate na oknih komarnike se prostor enostavno hladi tako, da odpremo okna in tako vklop klimatske naprave ni potreben. Izognemo se nepotrebnemu hrupu ob delovanju agregata klimatske naprave in stroškom hlajenja. Ko boste izkusili mirne noči brez nadležnih komarjev in poletne večere ob odprtem oknu, si boste želeli, da bi se za komarnike odločili že mnogo prej.

Miren spanec pri odprtem oknu brez nadležnih komarjev.

Več o roletah in komarnikih si lahko ogledate na strani www.roltek.si.
 

Komentarji