Pomen materialov pri nakupu rolet

Pomen materialov pri nakupu rolet
OBJAVLJENO
17. oktobra 2014, v kategoriji
Nasveti za novogradnje in sanacije

Rolete kupujemo takrat, ko gradimo hišo, obnavljamo okna ali pač takrat, ko ugotovimo, da brez rolet enostavno ne gre. Gradnja in sanacija seveda predstavljata precejšnji strošek, zato moramo dostikrat sprejeti kakšen kompromis pri izbiri izdelka, materiala ali dodatne opreme. Ne smemo pa pozabiti, da so zunanja senčila ključna za ugodno klimo tako poleti, kot pozimi. V tem članku se bomo osredotočili na različne materiale, ki so na voljo pri roletah in na njihov pomen in razlike.

Roletna omarica iz aluminija ali iz plastike?
Če je omarica rolete zunanja in vidna, potem mora biti obvezno izdelana iz aluminija. Če bi bila plastična, bi se namreč lahko na vročini zvila oziroma bi spremenila barvni odtenek. Poleg tega pa je barvno kombiniranje z okni ali fasado veliko težje. Plastične omarice se uporabljajo pri notranjih (nadokenskih) omaricah. V tem primeru je omarica vzidana v steno, servisni pokrov pa je znotraj prostora. Za doseganje najnovejših zahtev za zmanjševanje topotnih izgub skozi notranje omarice, morajo biti le-te iz dvokomornega PVC-ja z notranjo izolacijo iz stiroporja ali pa v celoti iz poliuretana. To omogočajo sistemi KARO/ RA in PURO.XR.


Pri predokenskih (vidnih in podometnih) roletah poznamo dve izvedbi aluminija – valjan in ekstrudiran. Če imate okna standardne velikosti, se lahko odločite za valjano izvedbo, pri velikih steklenih površinah pa je zaradi večje potrebe po stabilnosti potrebno vgraditi omarice iz ekstrudiranega aluminija.
Dodatna razlaga: Omarica iz valjanega aluminija se imenuje zato, ker se deli omarice izdelajo iz aluminijastih trakov, ki se na posebnem stroju preko valjev preoblikujejo v želeno obliko. Debelina omaric iz valjanega aluminija je cca. 1 mm. Ekstrudiran aluminij se pa izdela preko stiskalnega sistema (po domače preša), ko se aluminijska litina segreta in omehčana na zelo visoki temperaturi pretopi preko orodja v določeno obliko. Ta aluminij je močnejši in omogoča širše dimenzije in stabilnosti senčila.
Pomembno je biti pozoren tudi na materiale drugih sestavnih delov rolete. Navijalna cev naj bo jeklena, stranske konzole aluminijaste, vodila in zaključna letev pa obvezno iz ekstrudiranega aluminija, saj so bistvenega pomena za stabilnost in zanesljivo delovanje rolete.
 

Zunanja omarica mora zaradi svoje obstojnosti iz aluminija, notranja pa zaradi izolativnih lastnosti materiala iz dvokomornega PVCja ali iz poliuretana

Izbira materiala lamel – ALU ali PVC
Ali izbrati ALU ali PVC lamele je včasih stvar osebne odločitve, večinoma pa mesto vgradnje, barva in dimenzija rolete pogojujeta izbiro enega ali drugega materiala.


Aluminijaste lamele so polnjene s poliuretansko peno, PVC pa imajo zračne komore.

Na kratko povedano, aluminijasta roleta je stabilnejša, ima veliko daljšo življensko dobo, 100% barvno obstojnost, protivlomne in protivetrne lastnosti in še kaj bi se lahko našlo. Roleta iz PVC lamel je cenovno malo ugodnejša, vendar cenovna razlika le redko odtehta prednosti, ki jih ponuja alu roleta.

Za lažjo predstavo smo pripravili tabelo, ki prikazuje prednosti ALU in PVC lamele.
Za oceno posameznih lastnosti smo izbrali kriterije: veliko boljša, srednja, slabša.

 

Aluminij je material prihodnosti, je trajen, trpežen in odporen proti koroziji. V podjetju ROLTEK vam svetujemo, da se dobro pozanimate o lastnostih izdelka pred nakupom.

Več o roletah si lahko ogledate na strani www.roltek.si. 

Komentarji