Prihranek energije s senčili

Prihranek energije s senčili
OBJAVLJENO
28. februarja 2016, v kategoriji
Nasveti za novogradnje in sanacije

Eden osrednjih izzivov naše družbe je zagotoviti cenovno dostopno oskrbo z energijo za prihodnje generacije. Študija ESCORP-EU25 ugotavlja, da bi lahko s senčenjem zmanjšali porabo energije v Evropi za toliko, da bi letno prihranili za 80 milijonov ton CO2 energije za hlajenje stavb in za 31 milijonov ton CO2 energije za ogrevanje.

Energetska učinkovitost je v središču pozornosti

Svetovno gledano prestavlja poraba za stavbe 40% celotne porabe energije. Od tega je približno polovica porabljena samo za ogrevanje in hlajenje. Zato je na tem področju velik potencial za izboljšanje izkoristka energetske  učinkovitosti. Ljudje so pri gradnji in obnovi zelo pozorni na izolacijo in izkoristek naprav za ogrevanje. Ampak mnogi pozabijo na senčila. Moderna stanovanja imajo veliko okenskih površin, zato je potrebno senčenju nameniti posebno pozornost.

Zunanja senčila zmanjšajo stroške klimatizacije

Skozi steklene površine brez senčila prodira v prostor ogromno vročine, ki segreva prostor. Bivanje v prostoru, ki se ogreje nad 25°C postane skoraj neznosno, zato je vedno več stanovanj in hiš klimatiziranih. Toda klime predstavljajo požrešne porabnike električne energije. Zakaj bi prižigali klimo, če lahko vročino izven prostora zadrži senčilo? Spuščena roleta zadrži zunaj celo do 80% vročine. Z racionalnim dviganjem in spuščanjem postane potreba po uporabi klime minimalna  ali pa celo v celoti odpade.

Veliko ljudi zmontno misli, da lahko notranje senčilo nadomesti zunanjega. Potrebno se je zavedati dejstva, da mora vročina ostati izven prostora, tega pa notranje senčilo ne more narediti. Ko vročina pride v prostor, pa je le-tega nemogoče ohladiti drugače kot s klimatsko napravo. 

V prihajajoči poletni vročini nam po glavi vedno hodi samo ena stvar. Kako bi se najbolje ohladili. A hladiti ni treba samo sebe. Za lažje prenašanje vročine je treba ohladiti predvsem stanovanje, zlasti prostore, v katerih se največ zadržujete čez dan in ponoči. Nekaj nasvetov, kako poskrbite za boljše pogoje bivanja, s tem da ne uporabite klime.

  • Zagrnite zavese in spustite rolete, da preprečite direkten vhod sonca v prostor. Ravno tako dobro zaprite okna, da preprečite vstop razgretemu zraku. Vsa okna pustite tako zaprta, dokler nanje sije sonce oz. dokler zunanja temperatura zraka ne začne padati.
  • Ko temperatura pade na večer, odgrnite vse zavese, dvignite rolete in na stežaj odprite vsa okna v hiši ali stanovanju. Odprta pustite tudi vsa vrata, da bo svež zrak dobro zakrožil po vseh prostorih. Pomaga tudi, če odprete vrata omar, saj se tudi notranjost teh čez dan močno segreje. In ker si ne želimo, da bi katerakoli stvar zadrževala nepotrebno toploto, ohladimo tudi te. Zlasti to velja za omare v najbolj vročih prostorih v hiši. Tako pustite do približno 6. ure zjutraj, nato ponovno začnite prostore zapirati.
  • Izklopite vse vire toplote ...

Nobeno senčilo ne prekaša rolet

V zadnjem času opažamo porast zunanjih senčil iz blaga in žaluzij. V podjetju ROLTEK vsem strankam svetujemo vgradnjo rolet. Rolete so najbolj izolativno senčilo in omogočajo največji prihranek energije. Poleg tega omogočajo popolno ali delno zatemnitev prostora in povečujejo varnost vašega doma. Blago na zunanjem senčilu postane že po nekaj letih umazano in se težko čisti, roleta pa ohranja obliko in barvo dolgo vrsto let. 

Osnovna funkcija rolete je senčenje. Dodatna je zaščita pred mrčesom.

Posebno pozornost je Roltek namenil razvoju rolo komarnika, ki je skrit v omarici. Prednost tega komarnika je njegova pozicija, ki je med roleto in steklom. To je pomembno zaradi zaščite mrežice pred močnimi sončnimi žarki. Komarniki nudijo 100% zaščito pred mrčesom in so okolju prijazni. Ko jih ne potrebujemo, se preprosto navijejo v roletno omarico, kjer so zaščiteni pred zunanjimi vplivi. 

Komentarji