Ali lahko z zunanjimi žaluzijami dosežemo enako toplotno in svetlobno zaščito kot z roleto?

Ali lahko z zunanjimi žaluzijami dosežemo enako toplotno in svetlobno zaščito kot z roleto?
OBJAVLJENO
15. januarja 2015, v kategoriji
Pomoč pri izbiri izdelka

Potrebujete zaščito pred vročino in obenem želite zasenčiti bivalni oz. delovni prostor ali kaj drugega? Vsak od teh prostorov zahteva različne pristope k senčenju. Rolete so tradicionalno senčilo, ki prostor lahko popolnoma zatemnijo, zunanje žaluzije pa prostor sicer zasenčijo, a ga ne zatemnijo popolnoma. To je lahko tudi prednost v sodobni arhitekturi in zato je uporaba zunanjih žaluzij zelo v porastu. Kako pa je z ostalimi značilnostmi rolet in zunanjih žaluzij, si lahko preberete v nadaljevanju.

Zunanje žaluzije so v osnovi industrijsko senčilo namenjeno senčenju poslovnih objektov in pisarn. V zadnjem desetletju se je njihova uporaba bolj razširila tudi na privatno območje. Omogočajo delno zatemnitev prostorov in zaščito pred neposrednimi sončnimi žarki, kar preprečuje segrevanje prostorov. S spreminjanjem naklonskega kota lamel si lahko sami uravnavate količino vpadle svetlobe. V poznem popoldanskem času, ko se osvetljenost prostorov zmanjšuje lahko z najnovejšo inovativno »S« lamelo prenesete več svetlobe v vaše prostore, kot pri standardnih lamelah.  Na ta način lahko privarčujete pri električni energiji, saj tako podaljšujete čas uporabe prostorov brez uporabe svetil. Zunanje žaluzije pa so predvsem pomembne, kot nepogrešljiv arhitekturni element na fasadi. Sodobna arhitektura zahteva nove pristope pri obdelavi fasade in tu so možnosti za domiselno oblikovanje res velike. Lahko jih barvno in oblikovno prilagajate k vsaki fasadi in vsem stilom gradnje.

Zunanje žaluzije se lahko vgradijo v omarico nad ali pred okno tako kot roleta, ali pa samo pred okno brez omarice. V primeru, da se odločate za naknadno vgradnjo zunanje žaluzije, je bolj priporočljiva roleta, saj je za zunanjo žaluzijo potrebno načrtovati prostor nad oknom zaradi paketa. Ker se nahajajo na zunanji strani okenskega stekla, vas ščitijo tudi pred vročino, saj odbijajo sončne žarke in jim preprečujejo prehajanje skozi stekleno površino v bivalni ali drugi prostor. Na voljo je več različnih tipov lamel, ki vsaka s svojimi posebnostmi nudi v primerjavi s standardnimi večjo odpornost na veter, več zatemnitve, nižji paket po višini ali pa celo več svetlobe, če to želimo. 

Različni sistemi zunanjih žaluzij za različne vgradne zahteve

Z najnovejšim sistemom delnega senčenja zunanjih žaluzij lahko imate polovico lamel zaprtih, polovico pa odprtih. Tako boste imeli v prostoru vedno dovolj svetlobe, kar je še posebej pomembno v pisarniških prostorih, ki potrebujejo zasenčitev le v spodnjem delu prostora, skozi zgornji del pa svetloba prehaja neovirano. Obratno pa je v predavalnicah in konferenčnih dvoranah, kjer za predstavitve s projektorjem ni potrebno popolnoma zatemniti prostorov.  Zasenčite lahko le zgornji del prostora,  spodnji del svetlobe pa preusmerite k mizam. Ta lastnost je pomembna prednost v primerjavi z roletami ali drugimi senčili.

V primeru, da poleg omenjenih lastnosti zunanjih žaluzij želite drugačne rešitve, priporočamo uporabo rolet. Rolete so idealno senčilo za vsako okno. Od vseh senčil vam nudijo največ. To dokazuje tudi dejstvo, da so rolete najpogosteje vgrajeno senčilo v Sloveniji. Poleg popolne ali delne zatemnitve in zaščite pred vročino vam rolete nudijo tudi zaščito pred vlomilci in dodatno toplotno izolacijo pozimi. V zimskem času, ko je roleta spuščena preprečuje izgubo energije skozi stekleno površino, s tem pa vam omogoča prihranek. Stroške ogrevanja lahko z uporabo rolet zmanjšate do 30%, poleti pa se izognete vročini, ki nastane zaradi segrevanja površin oz. nastanku efekta tople grede. Z uporabo spuščenih rolet dosežemo ugodno klimo v vašem prostoru. Rolete zaustavijo do 80% vročine, ki bi drugače segrevala vaš prostor.

Nadokenske rolete na objektu.

Rolete se lahko vgradijo v omarico nad ali pred okno odvisno od vgradne situacije. S tem ko so nameščene pred okensko odprtino oz. steklom vas zelo dobro ščitijo pred vsemi vremenskimi vplivi. Spuščena roleta je najboljša zaščita proti vetru, dežju, snegu, toči, premočni sončni svetlobi in vročini. Omogoča popolno zatemnitev, ki pa je še posebej pomembna za spalne prostore, kjer si želimo mir in temo za kvaliteten spanec.

Podometne, predokenske in nadokenske sisteme - rešitev za vsako okno

Če pa pri roletah želite več svetlobe, lahko uporabite rolete Panorama z efektom žaluzije. Enako kot standardni roletni sistem ponuja sistem Panorama toplotno izolacijo in ščiti pred vremenskimi vplivi ter pogledi v vašo zasebnost. Panorama efekt žaluzije aktiviramo z enostavnim pomikom roletnega plašča do skrajne končne spodnje pozicije sistema. V primeru, da rolete ne spustimo popolnoma do konca plašč deluje kot klasična roleta in prostor zatemni.

Panorama lamele omogočajo odlično kombinacijo senčenja in svetlobe.

Če želite še več svetlobe in več svežega zraka lahko uporabite izbočnice, ki so nekdaj že bile v uporabi. Sedaj se zopet vračajo in so vedno bolj zaželjene. Nudijo vam popolno zaščito pred soncem, hkrati pa omogočajo prijetno zračenje.

Izbočnice omogočajo prijetno zračenje prostora.

Pri izboru senčil je potrebno opozoriti, da je edina prava zaščita na zunanji strani okna. Če je senčilo na notranji strani se prostor segreva in toplota se shranjuje v prostoru. Vsa notranja senčila so samo dobra dopolnitev zunanjim senčilom, ne morejo biti pa njihov nadomestek.

Več o roletah in zunanjih žaluzijah si lahko ogledate na strani www.roltek.si.
 

Komentarji