Kdaj izbrati rolo in kdaj stropna garažna vrata?

Kdaj izbrati rolo in kdaj stropna garažna vrata?
OBJAVLJENO
25. septembra 2014, v kategoriji
Pomoč pri izbiri izdelka

Avtomatska garažna vrata iz aluminija postajajo vedno bolj priljubljena izbira naših garaž. So izjemno pomemben stavbni element vsakega objekta. Nudijo nam varnostni, funkcionalen in predvsem estetski vidik. Za pravo izbiro je smiselno povprašati strokovnjake na tem področju.

Najprej je potrebno poudariti to, da se garažna vrata v večini primerov kupijo po naročilu, saj je njihova širina in višina odvisna predvsem od velikosti vašega konkretnega prostora.
Pri izboru garažnih vrat imejte v mislih predvsem njihovo kvaliteto, ki pa je odvisna od različnih dejavnikov. V prvi vrsti morajo biti garažna vrata dovolj trpežna in obstojna, saj sicer ne morejo zagotavljati varnosti, kar je njihova osnovna naloga. Zato vam svetujemo, da preverite material, iz katerega so ta izdelana. Če vas premami nizkocenovna ponudba manjše kakovosti, je to na dolgi rok slaba naložba.
 

Upravljanje vrat
Ko se odločate za nakup, je dobro imeti v mislih tudi funkcionalnost samih vrat. Čeprav se vam trenutno možnost daljinskega upravljanja ne zdi pomembna, vam lahko kasneje prihrani ogromno časa. V primeru izpada električnega toka mora biti pripravljeno rezervno ročno odpiranje na monokomado ali potezno vrvico. Poudariti je treba, da je ročno odpiranje pri garažnih vratih zakonsko obvezno v tistih primerih, kjer so garažna vrata edini izhod iz garaže.
V večini primerov garažni prostori nimajo na razpolago veliko prostora zato je izbor tipa garažnih vrat zelo pomemben, da dosežemo največji izkoristek prostora. Glede na velikost in obliko garaže lahko vgradimo rolo ali stropna garažna vrata.

V primeru izpada električnega toka vrata odpremo s sistemom za ročno odpiranje

Vrata za standardne garaže
Rolo garažna vrata so primerna za skoraj vsako garažo. Lamele se s pomočjo naprednega navijalnega sistema navijajo na cev in se pospravijo v omarico nad garažo. Če v garaži ni prostora za omarico, lahko montažo opravimo tudi na zunanjo stran. Pri novogradnjah je ta sistem idealna rešitev, ki ponuja izreden izkoristek prostora, saj ostane na voljo ves prostor pod stropom. Strop garaže tako lahko uporabimo za shranjevanje večjih stvari kot so npr. deske za surfanje, smuči in podobno.

Rolo vrata se navijajo v omarico, ki se nahaja nad vrati.

Niso vsa rolo vrata enaka
Tudi rolo vrata se razlikujejo med seboj. Poleg različnih dimenzij omarice, ki je odvisna predvsem od velikosti vaše odprtine, je glavna razlika v mehanizmu za navijanje lamelnega plašča in tipu vodil. Mehanizem za navijanje cevi je lahko fiksen ali pomičen, pri čemer je pomičen občutno boljši, saj ta omogoča tišje delovanje in pri delovanju manj obremenjuje motor. Vrata tip ROLENTO imajo posebna vodila z inovativnim načinom aretiranja lamelnega plašča, zato so izjemno stabilna v vetru in pred vlomom. Pri teh vodilih je vrata praktično nemogoče iztrgati iz vodil.

Patentiran sistem aretiranja zagotavlja visoko stabilnost lamelnega plašča


Rolo vrata lahko vgradimo praktično v vsako garažo, zaradi potrebe po cca 30 cm prostora nad odprtino pa niso primerna za nizke garaže.
 

Rešitev za nizke garaže
V primeru, da imamo nizko garažo in ni dovolj prostora pod stropom za omarico, se odločimo za stropna vrata. Stropna vrata se elegantno zapeljejo po vodilih pod strop, kjer zavzamejo zelo malo višine garaže (od 5,3 do 13,5 cm). Stropna vrata podjetja Roltek imajo standardno daljinsko upravljanje in vgrajeno ročno odpiranje ob izpadu električnega toka. Pogonska enota je opremljena z lučjo, ki osvetljuje vašo garažo, tako da dodatna razsvetljava ni nujno potrebna.

Stropna vrata GECCO zahtevajo samo 5,3 cm prostora pod stropom.

SILENTO.2 stropna vrata imajo pogon na sredini vrat pod stropom.

 

Za lažjo odločitev med stropnimi in rolo vrati si oglejte spodnjo tabelo:

 

Več o sistemih rolo in stropnih garažnih vrat si lahko ogledate na strani http://www.roltek.si/prodajni-program/garazna-vrata.

Komentarji